• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Ko ih je opremia?!?
 
 

Ko ih je opremia?!?

Udarna postava lokalnih splitskih težaka prije akcije na Klobuku!

2011.

Svit počinje 2022.!




Dužnost nam je prokomentirati ono o čemu doslovno cijela HR penjačka scena šuška ispod stola.

 

 

 

HSPS je odlučio uvesti red u područje opremanja smjerova u prirodnoj stini što mi kao klub potpuno podržavamo. Radi se o izrazito osjetljivom području za kojeg je jako bitno da postoji adekvatno školovanje (licenciranje) i sve što ide uz to, a u svrhu podizanja kvalitete rada, te zaštite same stine za koju se često zaboravlja da nije nepresušan resurs.

Prvi tečaj za oprematelje u organizaciji HSPSa će se održati ovih dana u Istri, a u ciloj priči ima jedno veliko ALI…

 

Jednostavno nam ne ide u glavu da je HSPS potpuno zapostavio ljude koji su do sada, od pionirskih dana do danas, opremali smjerove, Dakle, kako je moguće da oni, od kojih su neki zabušili i cijela penjališta, su ostali totalno marginalizirani u ovoj priči, te se od njih traži da idu na tečaj pod doslovno istim uvjetima kao i teoretski, neki kandidat koji nikada nije bušilicu držao u ruci?

 

Od prvih spitova 1985. do danas je prošlo skoro 40 godina. Evolucija opremanja smjerova je išla od bušenja ručnim spiterom i kladivom do uređivanja sa modernim laganim baterijskim bušilicama, te stalno, iznova poboljšanim materijalom koji se ostavlja u stini.

Samo u široj okolici Splita, od Trogira do Drašnica (ne računajući otoke i višedužince Biokova), je uređeno oko 900 sportskih smjerova. Sigurno oko 90% spomenutog su zabušili isključivo lokalni penjači, koji su svojim entuzijazmom doslovno stvorili sportsko penjanje u prirodnoj stini.

 

Neprihvatljivo nam je da se 2022. pod parolom uvođenja reda, zaboravlja sve spomenuto i da se nije potrudilo pronaći model kojim bi se iskusnim opremateljima priznalo neupitno znanje i iskustvo koje imaju.

Da li sugeriramo da se svima samo doživotno dodjeli zvanje i to je to – ne!

"Stare" oprematelje se vrlo lako može kvalificirati po određenom kriteriju, onima koji ulaze pod isti dodjeliti licence, te ih aktivno uključiti u seminare oprematelja, čak možda kao predavače i(li) asistente u određenim temama – uostalom, u bilo što čime bi oni stečenu licencu mogli opravdati i produžiti ako im je do nje stalo.

 

Smatramo da je među vodstvom HSPSa trebalo samo malo poštovanja i volje da bi se izbjegla jedna ovako nepoštena i diskriminirajuća odluka. Nažalost, kao klub trenutno nemamo pravo glasa unutar novog saveza ali s ovog mjesta pozivamo nadležne da još jednom preispitaju ovu temu.

Sistemu “svijet počinje od mene” nije mjesto u bilo kojem sportu 2022. godine, a kamoli penjanju koje ima itekako bogatu povijest svog razvoja, a u kojoj su upravo oprematelji odigrali veliku ulogu.


Komentari  

 
+4 #1 zarko kalicanin 2022-04-07 15:43
svaka cast na clanku,
napokon neko pametan.
vidimo se na tecaju.
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990