• Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Novosti Vijesti Penjački konzumerizam
 
 

Penjački konzumerizam

foto:climbingaway.fr

Fred Nicole

Samo brojke, ništa emocije.






Nismo uopće planirali ali evo stvar se zahuktala, pa ćemo ipak reć šta mislimo o FA-u smjera Legacy (9a) šta ga je Giuliano Cameroni izvea isprid nosa Fred Nicoleu nekidan u Rocklandsu.

Svi nešto drobe ali stvar je u biti vrlo jednostavna. Ode se radi o dvi stvari, a to su kućni odgoj & poštovanje.

Znači ako tata, a Fred Nicole je TATA, ima projekt i živ je, nije umra, nije u penziji, nego je i dalje tu, provaje, četka, gine u njemu i očito je da mu je stalo do te linije, ti moj Giuliano, ako imaš iti malo od one dvi boldirane stvari, nemaš šta u to ulazit. Nije uopće upitno moš li ti to popet, svi znamo da moš, niti jesi li jači od stare kuke sa umjetnim kukom koji do nedavno nije moga ni hodat, i to znamo da jesi -  nego je upitno čemu to?

Još bi i razumili da je Giuliano u teškoj neimaštini i nezna šta će sa sobom ali nije. Momak je profi, penje 350 dana godišnje na najboljim svjetskim lokacijama, ita se linijama di god stigne, pomiče levele i nije moga da ne uleti i ovo popet jer kako mladi kažu rocks are free. 

To je taj konzumerizam. Nema zabrana. Nema čekanja. Dici je danas dopušteno sve. Svak može sve. Ko ima love kupit će sve. Ko ima snage popet će sve. Ko nema neće. Nema tu mista za emociju i razumjevanje jedne ljudske priče o čoviku i smjeru. 
Čudi se Giuliano kako je i Fred popea Legacy tek koji dan nakon njega i pravda se kako mu Fred nije spomenua da mu malo fali za izvest FA ali mi mu poručujemo -  nema ti šta to Fred reć, da te briga i da imaš kućnog odgoja & poštovanja pita bi to sam. 

Toliko od redakcije.








Komentari  

 
0 #1 Hrvoje Grancarić 2019-09-19 09:39
Iako bi se generalno složia s redakcijom, ima nekih detalja koji se motaju po webu, a koji zamućuju stvari. Navodno se radi o highball-u koji je otkriven i projektiran od strane nekoga ko nije Fred, a onda ga je neki lokalac zabuža (opet ne Fred) nakon čega ga je Fred uzea ka svoj višegodišnji projekt (5 godina navodno). Giuliano je pristojno pita Freda za dopuštenje, a Fred mu je osobno dao dopuštenje. Da mu Fred nije dao svoje dopuštenje vjerujem da Giuliano nebi pokušao taj smjer.
Citat
 
 
0 #2 Ivan Kuvacic 2019-09-19 10:29
Fred-ov prijatelj je zatrazia dopustenje od lokalne vlasti i dobia dopustenje. Pitanje ostaje jeli bilo potrebno zabusit highball ali o tome nema smisla sad ni raspravljat.
Sean je zabusia liniju za Freda, iako Fred nije autor smjera ali je projekt njegov jer mu je prijatelj zabusia smjer za njega.
A kao sto Giuliano kaze da zna Freda odavno, onda da je normalno s njin popia kavu i poprica onda bi i zna da je Fred blizu da ga popne i da mu smjer dosta znaci, osobito nakon operacije kuka pa makar Giuliano smatra da se projekti ne smiju zatvorit, mislin da bi bilo korektno da ne udje jer se ipak nalazi u Rocklandsu sa malin miljunon smjerova, na kraju krajeva ako se i ne slaze, to je ipak Fred Nicole.
Slicna situacija je bila i sa Nalleon u FRFM pa je napisa Fredu "everybody wants a slice of the cake but few will to help you bake".
Normalna komunikacija i malo postovanja fali u ovom slucaju.
Citat
 
 
0 #3 Hrvoje Grancarić 2019-09-19 14:58
Ne zauzimam strane i svakako se slazem da je fred legenda prevelika, da giuliano ima miljun drugih opcija za napravit fa i da triba komunicirat, ali sam tia samo ukazat na jos dodatne okolnosti koje nisu iznesene clanku gori, a pomalo su bitne za dobivanje cjelovite slike :) i opcenito lome se koplja na sve strane, a cini mi se da ni fred ni giuliano nemaju prevelikih problema sa cilom ovom situacijom. Inace.. nije identican scenariji, ali podsjetilo me na jednu slicnu situaciju s kojom sam se osobno susreo gdje je osoba x zabuzala smjer i onda je dosla osoba y dodatno ocistila smjer i objavila da je taj konkretan smjer sada zatvoren projekt osobe y sto nisam mogao virovati i jasno sam izrazia svoje neslaganje s tim pristupom.....
Citat
 
 
0 #4 Hrvoje Grancarić 2019-09-19 14:59
... Onda sam nedavno negdje citao da u sad-u stvarno postoji praksa prenosenja prava projektiranja s osobe na osobu sto mi zvuci suludo. Ince jos jedan moment - dok je fred projektirao ovaj 9a dopustao je nekim frendovima da s njim penju s kojima je razmjenjivao betu (kako sam kaze na instagramu). Bilo bi stvarno licemjerno da je dopustao tim osobama da projektiraju znajuci da su preslabi da ga popnu a onda da zabrani giulianu zar ne? Navia sam, se znam, ali nemojmo odma bit iskljucivi. Ocito postoje sive zone oko ove teme i ovo je neka prilika da se malo procesljaju neki stari stavovi. Cila povijest penjanja je obiljezena velikim promjenama u praksama koje su cesto bile kontroverzne u pocetku a sada su opceprihvacene - svaki put kad ukapcamo u sjajni inoks triba se toga sitit :)
Citat
 
 
0 #5 Lija 2019-09-19 23:03
Hrvoje stvar je vrlo jednostavna.

Mi u Dalmaciji možemo bit svakakvi ali kod nas je uvik postojalo snažno poštovanje među penjačima. To je jedna stvar koja nam može služit na čast.

Dakle, niko nema pravo svojatat stinu i radit cirkus od svojih ambicija ali isto tako triba imat osjećaja i razumjevanja za trud koji su pojedinici uložili u tu stinu jer činjenica je da smjerovi/boulderi nisu šparoge koje samo niknu. U njih triba uložit itekako dok od komada zabačene stine stasaju u popetu liniju.

U nas je oduvik normalno bilo da ako je neko zabušia smjer i pokazuje da mu ta linija znači, onda se čovika pusti da u miru gušta u njoj jer to je sasvim ljudski. Naravno da se nemože okupirat 50 smjerova na taj način ili da to traje 200 godina. Isto tako ako neko zabuši smjer koji je van njegovih penjačkih mogućnosti ili ga nije stiga uopće penjat/popet - onaj ko popne u znak poštovanja pita autore jel imaju prijedlog za ime smjera?

...
Citat
 
 
+1 #6 Lija 2019-09-19 23:04
...

Znači nije potriba zatvarat projekte, stavljat crvene gurtne i pisat pravila - ovo gori je stvar zdrave logike koja proizlazi iz međusobnog poštovanja među ljudima.
I mogu ti reć da to savršeno funkcionira u nas iako niko o tome uopće ne priča. Pa čak i do te mjere da bi se nas par nekad znalo udružiti kad se radilo na dešifriranju nekog projekta iako se sasvim jasno znalo ko od nas zaslužuje prednost kad se bude išlo na FA.

Dakle ako znaš da Fred od 2014. ima projekt kojeg pokušava popet, i znaš da je formi i da ga napada, onda se ka šta Moco kaže, popije se sa čovikom kava i pita ga se jel triba dat ruke, nać kombinaciju, nosit kreševe, a ne ga otiđeš mrtav ladan popet bez da uopće pitaš Freda koliko mu fali. Nema tu opravdanja po meni, to se ne radi.

Rocks are free - nije opravdanje. Naravno da su free.
Ode je tema no respect.
Citat
 
 
0 #7 Hrvoje Grancarić 2019-09-20 08:53
Kao prvo da se razumimo - naravno da se slažem i s tobom i Mocom, kao drugo nisam apsolutno nikakav autoritet o ovoj temi (imam pokoji FA i u segmentima sam buža i čistia pokoji smjer), ali samo sam tia kao neko relativno nov u tome primjetiti te određene sive zone koje i mene pomalo zbunjuju, a koje su isto doprinijele tome da se dižu kuke i motike u oba tabora. Npr. - koliko dugo netko ima pravo držat nešto zatvorenim projektom, koliko često netko mora visit u svom projektu (tj jeli ok da neko svake dvi godine čačne projekt i dalje ga smatra svojim projektom), koliko na nekom penjalištu jedna osoba može imati projekata, može li autor smjera prenijeti eksluzivno pravo projektiranja na drugu osobu, itd.?
Citat
 
 
0 #8 Hrvoje Grancarić 2019-09-20 08:54
Slažem se da je to zona neke penjačke etike i dogovora, a koji kod nas očito funkcioniraju besprijekorno ka što si reka, ali na što ako ne funkcioniraju? Što ako nema dijaloga i poštovanja? Oče se počet ispod projekata instaliravat skrivene kamere, držat cila penjališta kao secret spotove, oće se jedni s drugima tuči ispod projekata
Citat
 
 
0 #9 Hrvoje Grancarić 2019-09-20 10:41
Možda bi ta dva tabora tribala sist za "stol", saslušat jedni druge i pokušat ispregovarat neke općeprihvaćene parametre koji će s vremenom postat neko nepisano pravilo glede projektiranja. Jer vidim da su svi ekstra napaljeni na ovu temu koja pomalo prerasta čak i u nekakav generacijski sukob i neki dišpet mlađih prema starijima.. (vidit komentar Chad Greedy „Real proud of my boi @giuliano_cameroni after being bullied for trying a ‘Closed Project’ …. Closing projects is not an accepted practice… we do not forgive nor forget & don’t ever respect a closure of a route or boulder problem due to someone’s ego!!!“)
Citat
 
 
+2 #10 kosa 2019-09-20 12:28
Sve pet, ali rijec je o rocklandsu, ako se ne varam...pa da u tom jebenom raju sa vjerojatno stotine netaknutih bovana sa duplo toliko linija je Cameroni mora BAS TU liniju popet, ono stvarno [cenzura]ga. Da pricamo o lovrincu sa 15ak bouldera pa jedna linija stoji zatvorena pet godina, ok, al koliko jos finnish lineova postoji neotkriveno doli?!
ali ne,lipse je doc i popet u sesion liniju koju Fred projektira godinama pa si boostat ego...

a Cameroni fura sad jeben i posten stav, kao i on i ja dijelomi FA, respektiram ga, bla bla...budi faca pa reci popea sam, jesam, jebe me se. zasto ne, free rocks bla, bla, pa drzi svoj stav do kraja, budi faca...

jer koliko sam skuzia Fred je napisao u stilu kao ajde u moje vrime se ne bi tako radilo, ali znam Cameronija cili zivot pa ono neka ode, penje...odnosno u prijevodu ja to citam: malo razmazeno deriste, al ne da mi se zajebavat s njim, lakse mi mu je rec nek penje...
Citat
 
 
0 #11 Lija 2019-09-20 22:48
Hrvoje, nemoguće je na sva ta pitanja oko toga šta je ok, a šta nije odgovorit jer nije to matematika čista da su 2 i 2 uvik 4. Ovisi to dosta i od situacije do situacije koja je opet stvar nekih internih šema lokalne scene.

Ka šta sam reka u nas to funkcionira dosta logički i imamo sriće sa tim ali tu masu pomaže i penjačka tradicija koja je u Splitu već prilično duga i tu je dobra stvar da starija generacija uvik usmjeri sljedeću oko osnovnih etičkih šema. Kod tebe u Zadru, virujem da to nije jednostavno...

Ka šta sam reka, meni je to poštivanje među penjačima lipa stvar...Amerima je to očito prepreka na putu do njihovih bezgraničnih sloboda. Možda sam staromodan ali ne podržavam to...u nas u redakciji se zna da Did uvik prvi vadi iz teće, pa onda ostali... :-)
Citat
 
 
+2 #12 Perica 2019-09-21 10:43
Meni osobno je krivo vidjeti da se o ovoj temi uopće treba raspravljati.

Lija, u pravu si 100%. Ovo je stvar respekta i tu nema nikakve sive zone. Svi bi htjeli neka pravila a treba ti samo common sense i sve je jasno.

Meni je drago da ti s vremena na vrijeme napises ovakve clanke - koji nisu bombasticna vijest ali imaju daleko vecu vrijednost.

P.S. Respektiram da postoje drukcija misljenja po ovom pitanju, ali nema te sile da se s njima slozim. Odgojila me old-school generacija penjaca (Corko) i ostat cu joj vjeran! :-)
Citat
 
 
0 #13 Hrvoje Grancarić 2019-09-23 13:24
Perice, eto malo ironije sudbine pa je baš jučer Čorkov gotovo pa životni projekt u gornoj rupi doživia FA od strane mladog asa Jernej Krudera!
Citat
 
 
0 #14 Roko 2019-09-23 21:39
Nema se tu šta puno pričat. Uložiš pare u mašinu, kupiš svojim parama tonu spitova, tegliš opremu uzbrdo, kisneš, izrižeš ruke do lakta, tražiš pristup do vrha stine, izgineš skoro bar tri puta dok se pripremaš absajlat ili dok penješ od dole na kuke, dobiješ koji kamen u prsa, gubiš dane čisteći bovane i stabla iz stijene (a nemaš ih puno)... pa ćeš brzo znat šta je respekt i neće trebat puno pričat o ovoj temi. Hvala svima čije sam smjerove penjao i to je to.
Citat
 
 
0 #15 Hrvoje Grancarić 2019-09-24 14:19
Roko, I ja sam buža, čistia, lipia, riza, sika i mnogi drugi su i kapa doli svima, ali isto mislim da je dijalog generalno bolja stvar od drvljem i kamenjem po drugačijem mišljenju. I kao što vidiš ja baš volim puno pričat i baš mi je drago što se tu i tamo ovakva rasprava razvije :) Samo sam tia istaknut te neke detalje koji su mi čisto zanimljivi i o kojima očito ne vlada apsolutni globalni konsenzus. A kako mi se čini da nisi temeljito čitao prethodne komentare (a ko bi te i krivia s ovom količinom teksta), da podsjetim - Fred nije prvi bio koji je opazio i čačnuo liniju i nije sa svojom bušilicom svoje spitove stavljao i za kraj - nije ni zabranio Giulianu da ga popne kad ga je ovaj pitao za dopuštenje. I kao što si ti zahvalan na tuđim smjerovima tako virujem da je i Giuliano zahvalan na prilici da izvede FA. Da sumiram, osobno ja sve i da penjem 9a ko ništa, nebi napravia to što je Giuliano napravia, ali nisam ni pobornik stavljanja čovika na križ.
Citat
 
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990