• Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
Odpenji: Marulianus Penjanje u Dalmaciji Briga za okoliš i penjanje
 
 

Briga za okoliš i penjanje

Ekološke udruge i penjači su oduvijek u nesuglasju zbog utjecaja penjanja u prirodi na okoliš. Zabilježeni su brojni slučajevi, pri čemu su penjači optuživani za raznorazne anomalije u prirodnim područjima,vezanim za organizme, ptice i stijene. Međutim, s vremenom i penjači su sve svjesniji i spremniji u svojim okruženjima sprovesti maksimalne mjere zaštite prirode.

Oprema koju penjači koriste, vijci u stijeni, smjerovi i linije koje se učestalo penju imaju za rezultat onečišćenje stijena. Osim toga, penjanje je aktivnost koja također ima utjecaj na životinje i biljke u neposrednoj blizini penjališta. Biljke i nisko grmlje koje raste u blizini same stijene se gazi i smanjuje, lišajevi i gljive koje rastu na stijeni se uništavajua, a životinje koje žive u području penjačkih lokaliteta su prisiljeni otići zbog preintenzivnog boravka ljudi.
Mnogi penjači su shvatili važnost očuvanja flore i faune i donijeli osnovne odredbe o ponašanju penjača, ali i ljudi na penjalištima općenito. Imajući u vidu utjecaj ljudske intervencije na okoliš i na životinje donesena su određena ograničenja za penjače. Postoje tako primjeri periodičnog-sezonskog zatvaranja penjališta.
Od penjača se uvijek očekuje da podržavaju sva pravila i propise vezane uz prirodna okruženja u kojima borave, pa su u nastavku date neke osnovne smjernice:


• Prostori za parkiranje osobnih vozila su obično zelene površine koje se odrede u dogovoru sa lokalnim stanovnicima, a u blizini penjališta. Penjači su dužni u potpunosti poštivati dogovoreno.
• Uvijek slijedite već utvrđene staze pri pristupu penjalištu, kako bi sveli udar u ovim područjima na minimum.
• Ne ostavljaj nikakve tragove u prirodi! Svi bi trebali bi biti upoznati s ovim načelima, naročito kada su u pitanju grupe ljudi-penjača ili tečajevi koje pohode brojne grupe ljudi. 
• Prikupite i ponesite svo svoje smeće i otpatke sa sobom. Jedna plastična vrećica u koju ćete prikupiti sitan otpad kao što su ostaci hrane, kafe, papirnatih maramica, bandaže itd. nikako ne zauzima puno prostora u Vašem ruksaku. Ako ste pušač i pušite tijekom penjanja, molimo da pokupite svoje čikove i ostatke duvana. Filteri su teško razgradljivi, otrovni i lako ih mogu pojesti životinje koje tu žive. I užasno ih je ružno vidjeti ispod stijene!
• Ako imate fiziološku potrebu nužde dok ste na penjalištu, molimo da pripazite na slijedeće:
-odšetajte i udaljite se od stijene barem 100m
-pripazite da se ne nalazite na pristupnom putu ili stazi
-pokupite iskorišteni papir sa sobom, ako ste u mogućnosti
-zakopajte dokaze - u Dalmaciji smo okruženi bovanima i kamenjem, pa nije problem zatrpati ostatke iza sebe
• Opremanje novih smjerova je dobrodošlo. Međutim, izbjegavajte "agresivnije" čišćenje poput nepotrebno čupanja biljaka ili stabala u obližnjem dijelju stijene, a preko kojeg ne prelazi nikakav smjer ili uklanjanje vegetacije u podnožju smjera ako ista ne smeta i slično.
Proširenje i stvaranje umjetnih hvatišta je također nepoželjno.
• Poštujte sve objave o zabranama. Kršenjem određenih pravila, jedino čemu možete doprinijeti jest rigoroznim reakcijama lokalnih samouprava ili stanovnika, te kompletnom ugrožavanju lokaliteta po svim pitanjima.
• Poštujte zabranu o bilo kakvoj upotrebi otvorenog plamena u prirodni naročito u ljetnim mjesecima od 15.06.-15.09.
• Pomozite lokalnu ekonomiju! Kupovinom lokalnih proizvoda u dućanu ili na pazaru pomažete razvoju naše ekonomije. Ako ipak time niste sretni, sjetite se da je mediteranska kužina jako lagana i zdrava, te vam je preporučujemo. Prvenstveno ribu, maslinovo ulje, sireve i dalmatinska vina.
 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990