• Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
 
 

Klobuk

Index članka
Klobuk
Skice i popis smjerova
...

Klobuk

...










Klobuk spada u creme de la creme dalmatinskih penjališta! Apsolutni premiere spot koji se ne zaobilazi, u kratko je vrime podiga kvalitetu penjanja oko Splita na novi level. Prekrasni smjerovi u netaknutom prirodnom ambijentu svakog posjetitelja ostavljaju bez daha!

Vremeplov
Povijest penjanja na Klobuku nije posebno bogata ali je vrlo zanimljiva. Penjalište je dugo bilo crna ovca ST scene zbog kojekakvih razloga. U pionirskim godinama nije bilo na visokoj cijeni među stari alpinistima jer je za njihovo poimanje relativno prenisko (do cca 100m). Ipak tijekom 80-tih, uz niz  propalih pokušaja o kojima svjedoče bore i stari klinovi na raznim lokacijama duž penjališta, nastaju i prva dva smjera:
- Smjer Marine Piljić (ocjena V, 2 dužine), autori - Jasen Boko, Ivica Vetma - 1982.
- Što ću sada? (ocjena VII-, 3 dužine), autori - Goran Jurlin, Zdenko Mijanić - 1986.

U sezonama koje su usljedile aktivnosti na Klobuku su i dalje bile slabe ili nikakve - alpinisti su boravili u višim stijenama, a sportski penjači su orjentirani na bližu okolicu grada. Iznenada, početkom milenija, situacija se značajno mijenja gotovo priko noći. Probija se vatrogasni put od Kučina do Sitna Gornjeg koji prolazi tik ispod same stijene, a Klobuk odjednom, od zabačene barijere u vrletima Mosora, postaje dostupan kao na dlanu. Više ništa nije isto!

Sa trasiranjem makadamskog puta, lokalci sve češće izviđaju penjalište. Ovaj put se radi o novoj generaciji penjača koji za razliku od starih aseva imaju sasvim drugačiju percepciju Klobuka. Potencijal mosorskog bisera je napokon prepoznat. Prvi sportski smjer - Jugoslavija, kojeg 2008. buše Slaven Vručinić & co., je bia samo uvod u revoluciju koja se zakotrljala par godina posli.
U zimu 2011. nakon legendarne akcije ST-spit, lokalna scena se udružuje i naoružana materijalom do zuba, napokon kreće u akciju koja se dugo čekala. Te se godine u sektorima Centrala i Zmajevo gnjezdo buši i penje preko 20 prvoklasnih smjerova, a Klobuk postaje jedno od najznačajnijih penjališta (juga) Hrvatske!


Osnovne karakteristike
Stina je vapnenac vrhunske kvalitete. Karakteristike penjanja variraju od prevjesa punih siga koji traže izrazito atletsko penjanje, do vertikalnih ploča u kojima prevladavaju poličice i traži se vještina platenmajstera. Trenutno je uređeno 30-ak smjerova koji su, zbog većinom konstantne težine, idealni za penjanje na pogled. Ocjene ispenjanih linija se trenutno kreću od 5c do 8a+, a puni potencijal penjališta nije ni blizu iskorišten. Vrlo je bitno naglasiti da su smjerovi izrazito dugi, neki čak do 45-50m, pa je za penjanje na Klobuku poželjno imati puno ukapčanja i konop od 80m (sa čvorom na kraju!).
Idealna penjačka sezona traje tijekom jeseni, zime i proljeća. Taj period nudi najkvalitetnije uvjete - sektori su dobro zaklonjeni od hladne bure, a jedini problem mogu biti duži periodi obilnih padalina nakon kojih je potrebno neko vrime da se smjerovi osuše. U najprevjesnijim sektorima, Rupi i Zmajevom gnjezdu je moguće penjati ako vas kiša zatekne dok ste gori.
Penjanje na Klobuku je moguće i ljeti jer su sektori u hladovini od 16h. Ipak, zbog ekstremniih temperatura koje se nerijetko kreću i oko 40 stupnjeva Celzija, te veliku vjerovatnost da će te nabasat na poskoke - preporučujemo da ovaj period izbjegavate.


Posebne napomene
-
Ornitološki zavod Hrvatske je 2005. godine područje Klobuka uvrstio u nacionalnu ekološku mrežu važnih područja za ptice koja je dio EU ekološke mreže Natura 2000 (CRO-NEN). Među vrstama ptica koje su najugroženije u ovom području izdvajaju se: Sivi sokol (Falco peregrinus), status / rizičan, Zmijar (Circaetus gallicus), status / rizičan, Suri orao (Aquila chrysaetos), status / ugrožen, Krški sokol (Falco biarmicus), status / kritično ugrožen, te relativno stabilne vrste: Vjetruša (Falco tinunculus), Gavran (Corvus corax), Brgljez kamenjar (Sitta neumayer), Čavka (Corvus monedula).
Preporuka hrvatskog ornitološkog zavoda je da penjači pokušaju smanjiti svoje aktivnosti i budu posebno obzirni u razdoblju gnježđenja koje traje od 01. veljače do 01. kolovoza. SPK Marulianus je u stalnom kontaktu sa lokalnim ornitološkim društvom Brgljez kamenjar iz Žrnovnice jer nam je svima  zajednički cilj da se na Klobuku što uspješnije sačuva njegovo izvorno prirodno bogatstvo.
- Klobuk je relativno novo penjalište velikih gabarita. Na nekim njegovim dijelovima, uglavnom tamo di za sada još nema smjerova, postoji velika opasnost od odrona. Molimo vas da krajnje ozbiljno shvatite ovu situaciju i ne zaboravljate opasnost koja vreba iznad vas. Ako naiđete na crvene gurtne u nekim projektima, poštujte ih jer takve linije uglavnom nisu očišćene i potencijalno su opasne.
- Područje penjališta je izrazito šumovito i postoji velika opasnost od šumskih požara. Poštujte zabranu paljenja otvorenog plamena koja u Dalmaciji traje od proljeća do jeseni.
- Na ulazu u makadam se nalazi rampa za kontrolu visine ispod koje mogu proći samo vozila niža od 230cm. Savjesno parkirajte automobile uz makadamski put koji je vikendom dosta prometan, a i glavna je prometnica za intervenciju vatrogasaca u slučaju požara.


Pojist, popit, ubit oko
U naseljima u bližoj okolici Klobuka je dosta teško pronaći smještaj, pa se najbolje orjentirati na Split koji je udaljen samo pola sata vožnje, a nudi sve šta vam triba - ST turistička zajednica - link. Najbliži kamp se nalazi u obližnjem Stobreču - link. Pri povratku sa penjališta definitivno preporučujemo posjet autohtonim ugostiteljskim radnjama - pivnici Terapija u Kučinama i pizzeriji Antonio u Mravincima.


Foto - reportaže
Revolucija na Klobuku
Klobuk report
U zmajevom gnjezdu
Fantazist
The best of Klobuk
Strašna ofenziva
Nošeni inercijom
Šering sa Klobuka
Obori me na meniskus


>>> Par odabranih:

Golemi centralni dio Klobuka!

U Pločama...


Na dan Revolucije: Lija, Steve, Dani, Boći, Zlodre, Zole, Branko, Mike, Marin i Dino!

Težaci


...

Toleranca (7b)


Araceli (7c)

...


Klobuk je potencijalno gnjezdilište ovih impresivnih aseva: Sivi sokol (gori livo), Suri orao (doli), Krški sokol (gori desno), Zmijar (doli desno).

Lokalci


To je to!

...


U zmajevom gnjezdu (7b+)

...


Heart of gold (7c)

..


 



 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990