• Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
 
 

Hvar

Index članka
Hvar
Stiniva
Pokrivenik
Ivica Matković

Milna




Otok Hvar je sigurno najpoznatiji i najpopularniji srednjedalmatinski otok. Ističe se svojim strateškim i nautičkim položajem, ali i iznimno bogatim povijesnim bogatstvima te kulturnim i prirodnim spomenicima. Otok koji ima najviše sunčanih dana u godini, otok na kojemu prevladava miris lavande i okus vrhunskih vina. Dobio je ime od grčke riječi PHAROS, a najviši vrh otoka Hvara je Sveti Nikola 628m.

POVIJEST PENJALIŠTA NA HVARU

Penjanje na Hvaru ne nudi nam neku bogatu tradiciju. Prvi usponi su većinom djelo penjača koji bi liti dolazili na odmor i tu i tamo penjali alpinističke smjerove u barijeri iznad Svete Nedilje i Zavale. Nekih većih akcija koje bi rezultirale pravim penjalištem na Hvaru, pa da se ekipa uputi na izlet na Hvar u ta vrimena nije bilo. Kako Slovenci inače ljeti okupiraju ovaj otok, upravo su oni autori  prvih uspona na spomenutoj lokaciji.
Prema našim informacijama prvi smjerovi nastali su 1995. godine, a autor je Petar Podgornik.

Kada govorimo o sportskom penjanju, sve se dogodilo praktično u posljednjih pet godina. Turistička zajednica otoka Hvara prepoznala je mogućnosti za sportsko penjanje na otoku, te je materijalno potpomogla razvoj našeg sporta omogućivši izradu velikog broja sportsko penjačkih smjerova na području cijelog otoka.
Smjerovi su uređivani planski, na nekoliko različitih lokacija i orijentacija, pa je penjanje na Hvaru sada prava stvar.
Sveta Nedilja, i Velika stiniva najpoznatija su penjačka odredišta na Hvaru, ali ako dodamo Straćine i Milnu, te novi Pokrivenik koja su novija penjališta doći ćemo do zaključka da ovaj otok treba hitno posjetiti . Tu još dodajmo brojku od ukupno preko 300 sportskih smjerova na otoku i 300 sunčanih dana u godini...triba li bolja preporuka?
Vili Guček, Tadej Slabe, Miroslav Stecovan, Slavica i Petar Podgornik, Ivica Matković, Heinz Lechner, Boris Čujić samo su neki od autora smjerova (sportskih i alpinističkih) koji garantiraju pravo penjanje i prave linije.
Penjališta na Hvaru svojim izgledom i ambijentom sigurno su jedna od najljepših u Dalmaciji.

STIL PENJANJA - KARAKTERISTIKE STINE - SMJEROVI

Smjerovi su visine i do 200 metara(ako uzmemo u obzir i alpinističke smjerove iznad Svete Nedilje), ali prevladavaju sportski smjerovi koji su često dugi i do 40 metara.

Stina na Hvaru je vapnenačka, ali postoje ogromne raznoličitosti između penjališta, rekli bi kao nigdje. Određena penjališta su izložena vrlo surovim uvjetima pa je karakteristika stine npr. u Svetoj Nedilji potpuno različita u odnosu na Straćine, a obje su u potpunosti drugačije nego u Stinivi. Crvene stijene, kako mještani zovu stinu oko Svete Nedilje i Milne, neobična je i slikovita igra prirode. Slojevi vapnenca, između kojih su se nalazili slojevi breče crvenkaste boje, negdje u davnoj geološkoj prošlosti Hvara vertikalno su se izdigli. Mekše brečaste naslage isprali su kiša i more te su ostale vertikalne šupljine crvenkaste boje.

Penjanje na Hvaru vrlo je raznoliko, sa velikim izborom raznolikih hvatišta i nagiba stine.


OPREMA - VREMENSKI UVJETI - SEZONA

Svi su smjerovi na Hvaru uređeni jako dobro, pa jedino šta vam treba su uže i kompleti (ovo ne vrijedi za alpinističke smjerove iznad Svete Nedilje koji traže i dodatnu opremu). Na penjalištu Sveta Nedilja smjerovi su malo duži, često i do 40 metara, pa je poželjno imati uže od 70m.

Najbolji dio sezone za penjanje na Hvaru bili bi u proliće i jesen. Naravno, to u praksi nije tako jer su penjališta najposjećenija u ljetnim mjesecima. Orijentacije nekih stina pružaju mogućnost penjanja liti (Stiniva, Straćine), dok nam druge južno orjentirane baš i nisu naklonjene. Rješenje za to u vrilim litnjim danima je svakako DWS u Svetoj Nedilji.


KAKO DOĆI DO HVARA

Nema puno načina za dolazak na ovaj otok; trajektom ili katamaranom iz Splita za Hvar, Starigrad, odnosno Jelsu, najustaljeniji su što se lokalaca tiče.

Raspored linija i red vožnje u sezoni i van nje možete naći ovdje.

POIST - POPIT - UBIT OKO

Uh, ovo je prava tema za razgovor kada je riječ baš o Hvaru. Tradicionalna spiza mediteranskog štiha ovdje je usjekla svoje korjenje jako duboko. Tko nije kuša hvarska vina, sireve, maslinovo ulje i ribu nije ni bia na Hvaru!

Što se smještaja tiče, naša je preporuka da dobro procjenite doba godine kada želite doći na otok, jer je u toku srpnja i kolovoza prava ludnica i zbilja nije lako naći prenoćište.

Kako gotovo svako kućanstvo na otoku ima sobe ili apartmane za iznajmljivanje, mjesta u ostalim mjesecima u godini neće biti problem.

Na otoku ima najmanje pet kampova, a informacije o istima možete pronaći na slijedećim linkovima:

-Grad Hvar
-Jelsa
-Sućuraj
Za smještaj u okolici Svete Nedilje, ali i neke aktivnosti na otoku u ovom području pogledajte ovdje. Na ovom penjalištu koje je na privatnoj parceli postoje neke regule koje također možete pročitati na istom linku.

ETIKA - LOKALCI - ZAŠTITA OKOLIŠA

Barem polovica penjališta na Hvaru nalazi se na privatnim parcelama ili u mirnim uvalama, gdje su mještani naučili na mir i tišinu. Molimo penjače da se prilikom pristupa stini ili samog boravka na penjalištima ponašaju u skladu sa penjačkom etikom. Ljudi koji žive na otoku navikli su na ogroman broj turista koji ga posjećuju i spremni su izići Vam u susret, ali se isto tako neće ustručavati verbalno Vas sprašiti ukoliko se nedolično ponašate ili svojim ponašanjem ugrožavate mirnu svakodnevnicu na otoku.

Na nekim penjalištima domaćin potražuje simboličnu naknadu koja je namijenjena održavanju penjališta.

Ljeti je otok Hvar prenapućen turistima i opasnost od požara je vrlo visoka, pa je loženje vatre na otvorenom strogo zabranjeno.. Podsjećamo vas da je u Hrvatskoj zabranjeno kampiranje na lokacijama koje nisu tome namijenjene.

ZA KRAJ

Želimo vam ugodno penjanje na Otoku Hvaru. Sve najnovije vijesti i promjene na stijeni možete pratiti na našoj stranici, a ako imate nekih dodatnih pitanja ili dilema bilo kakvog tipa obratite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

SEKTORI NA HVARU

penjališta i sektori

Otok Hvar

 




 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990