• Marulianus home
  • Marulianus home
 
 
 
 

Brela

Index članka
Brela
Popis smjerova
Sandra Bakulić Baki u najtežem smjeru u Brelima

Se oben se untra


 

 

 

 

 

 

 

 

Brela su samo jedan u nizu biokovski bisera. Pitoma stina smještena u prekrasnom ambijentu oduvik je bila omiljeno misto za penjanje i relaksaciju, posebno tijekom sunčanih zimskih dana kada, baš ka Marjan i Trogir, pruža siguran zaklon i od najjače bure.

 

 

 

 

 


POVIJEST PENJANJA
Priča o pronalasku Brela je odavno ušla u anale ST scene!
Godine 1990. grupa splitskih penjača u sastavu Ivica Matković, Ivica Franceschi, Hrvoje Kamenjarin, Zdravko Vrlić, Damir Rakocija i Fabijan Bonomi odrađuje visinske na nekoj fasadi u Makarskoj. Spazili su ih neki lokalci i rekli im da su ih vidili kako penju na stini u Gornjem Krišku (op.a. penjalište Brela je u stvari u mistu koje se zove Gornji Kričak)! Među ekipom je zavlada muk s obzirom da za famozni Kričak nikad nisu ni čuli, a kamoli penjali tamo.
Nakon završenog radnog dana, asevi su sili u auto i odlučili krenit tragom zanimljive glasine! Svim silama su se trudili skužit di se stina nalazi ali bezuspješno. Tek na samom kraju dana, kad je već padao mrak, ugledali su barijeru iznad magistrale kraj legendarne gostione “Šampion“. Zaključili su da bi to tribalo bit to!
Sutradan su samo prominili prevozno sredstvo - sili su u autobus i krenili u nepoznato. Iskrcali su se kraj famozne kućice na drituri prije Brela, di štopaje policija, i krenili drito gori prema stini. Došli su do famoznog kamena di su otkrili prva dva-tri smjera. Nisu se mogli načudit otkriću i odma su počeli penjat. Pravi šok je usljedia tek par sati posli kad su otkrili da se glavni sektor nalazi 100-ak metara dalje sa uređenih 50-ak smjerova od kojih su neki bili i dvodužinci, svi redom opremljeni spitovima na lipilo!
Za bolje razumit vrijednost ovog pronalaska bitno je naglasit da su se tada sportski smjerovi nalazili samo na Marjanu i nekoliko njih u Omišu. Pravi spit je bia rearitet, u to vrime se još koristia krunasti i zabija se ručnim spiterom. U to vrime otkrit penjalište ka šta su Brela može se doslovno usporedit na najnevjerovatnijim snom kojeg su naši penjači tada mogli zamislit!
Autori svih smjerova u Brelima su Austrijanci - Christian Hacker, Martin Simek, Joseph Reiner i Christian Muller koji su krajem osamdesetih uredili ovo penjalište. Kako dugi niz godina nitko nije uspia s njima stupit u kontakt, članovi Marulianusa su imenovali i ocjenili dobar dio smjerova.
U međuvremenu kontakt sa autorima penjališta je ipak ostvaren. Oni svaku sezonu redovno borave u Brelima, te su u međuvremenu sve smjerove prespitali novim inox spitovima na lipilo. Sređena je i situacija sa imenima smjerova, pa su u novijim izdanjima vodiča Hrvatske originalna imena.


KARAKTERISTIKE PENJALIŠTA

Brela su južno orjentirano penjalište. Idealna penjačka sezona traje od jeseni do proljeća. Zimi je stina odlično zaštićena od bure, a nakon kišnih perioda veći dio je se osuši gotovo trenutno. Prevladava stina vertikalnog i položenog nagiba sa tek jednim malo većim prevjesom, pa penjanje tijekom kiše nije moguće.
Ljubitelji ploča će u Brelima zaista doći na svoje – vapnenac je izvrsne kvalitete, a penjanje vrlo tehničko, reka bi Pilja - na vrhovima penjačica! Stina je puna polica i rubića, dosta je ošta, pa koža sa prstiju i guma sa penja brzo ide ća.
Svi smjerovi (prve dužine) se mogu penjati sa 60m užetom i setom ukapčanja. Bitno je znati da je dobar dio smjerova podjeljen u dvi dužine, rijetki i u tri, te im ukupna dužina može biti i do 60-70m. Stina je maksimalno iskorištena i ispunjena smjerovima. Ima ih oko 60, a prevladavaju smjerovi lakših i srednjih težina sve do 7c+.
Ka šta smo već spomenuli materijal koji ćete zateći u Brelima na stini je vrlo kvalitetan. Radi se o inox tiplima na lipilo, te U-profilima široki desetak centimetara, sa kukom za ubacivanje konopa na sidrištu.
Važno!  Na tek rijetkim mjestima moguće je naići na stare spitove iz 80-tih koji su tamno smeđe boje. Vrlo ih je lako razlikovati u odnosu na nove spitove i obavezno ih treba izbjegavati jer nisu sigurni za penjanje.


ETIKA, ZAŠTITA OKOLIŠA!
Brela su dio Biokova koji je odavno proglašen parkom prirode - ovim je sve rečeno!
Molimo sve penjače da ne ostavljaju svoje škovace! Ispod same stine ima zgodno misto za prenoćište i eventualno gradelavanje, pa napominjemo da je od 01.06. do 31.09. na snazi zakon o zabrani loženja vatre na otvorenom. Naime, kao i cila Dalmacija, i ovaj kraj ima velikih problema s požarima.
Podno stine privatna su zemljišta i polja, a ima i nekoliko nastambi-ljetnih kuća. Ako trenutno nema nikoga, to ne znači da nitko ne dolazi i ne boravi u njima. Možeš proći tuda, ali ne diraj ništa. Vlasnici znaju ko smo i kakvi smo i uvik će ti se javit ali u slučaju bilo kakvog ekscesa, najviše problema imati će lokalni penjači.

 

POJIST-POPIT-UBIT OKO: www.brela.hr

 

LOKACIJA


JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


ZA KRAJ
Želimo vam ugodno penjanje i dobru zabavu!
Sve promjene, novosti sa stine i sl. možete pronaći ovdje, a ako imate kakva pitanja ili zanimljive obavjesti slobodno se javite na info@marulianus.hr






 
 
 
 

Zadnji komentari

RSS

Bilo podlaktice

Prvo ponavljanje Megdana će ove sezone izvest:

Frenk Jensterle - 18.5%
Niksi Kramarić - 63%
netko treći - 0%
nitko - 18.5%

Ukupno glasova: 27
Glasanje za ovu anketu je završilo 29.08.2019 - 16:50
 
 
 
 

Najpopularnije

Zadnje na forumu

Kontakt

SPK Marulianus

Adresa
Tončićeva 1/2
HR-21000 Split
Hrvatska

E-mail
info@marulianus.hr

Mobitel
+385 91 529 5990